Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'a Altınbaş Üniversitesinden ''fahri doktora'' unvanı

Genel

- İbrahim Kalın: - "Artık bilginin çok mekanik olarak aktarıldığı bir çağda size bilginin ötesinde ilmi, ilmin ötesinde irfanı, irfanın üzerinde hikmeti verebilen bir üniversitenin ancak başarılı olabileceğini düşünüyorum"- "Hangi alanda okursanız okuyun mühendislikten hukuka, sosyolojiden tarihe, müzikten spor bilimlerine kadar kendinizi mutlaka diğer alanlarda da yetiştirin. Mühendislik okuyorsanız mutlaka edebiyat okuyun. Ne okuyorsanız edebiyat mutlaka okuyun. Uluslararası ilişkiler okuyorsanız mutlaka tarih, felsefe okuyun"

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'a, Altınbaş Üniversitesi tarafından uluslararası ilişkiler alanında ''fahri doktora'' unvanı verildi.

Altınbaş Üniversitesinin 2021-2022 Akademik Yılı açılış töreni, İbrahim Kalın, Rektör Prof. Dr. Çağrı Erhan, Mütevelli Heyet Başkanı Ali Altınbaş, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla düzenlendi.

Altınbaş Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenen fahri doktora gerekçesi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kasım Han tarafından okundu. Prof. Dr. Çağrı Erhan, İbrahim Kalın'a ''fahri doktora'' belgesini sundu.

Daha sonra "İlim, İrfan ve Hikmet: Niçin Öğreniyoruz?" konulu açılış dersini veren Kalın, bir üniversitenin kalitesinin öğrenciye "hayal etme gücünü kazandırmasında" olduğunu dile getirerek, şunları anlattı:

"Artık bilginin çok mekanik olarak aktarıldığı bir çağda size bilginin ötesinde ilmi, ilmin ötesinde irfanı, irfanın üzerinde hikmeti verebilen bir üniversitenin ancak başarılı olabileceğini düşünüyorum. Çünkü biz uzun bir zamandır malumat ile bilgiyi, bilgi ile hikmeti birbirine karıştırıyoruz. Hala biz malumatın bilgi, bilginin hikmet olduğunu veya bunlar arasındaki farkı henüz tam manasıyla kavrayabilmiş değiliz. İnsanlığın ürettiği, sayısal olarak ortaya koyduğu bütün verileri malumat olarak ifade edebiliriz. Bugün internet bunlarla dolu, her konuda verinin, datanın, rakamların, istatistiklerin olduğu muazzam bir platform. Orada olan şey bilgi değil, malumat. Bunun yanlış, eksik, zararlı olduğunu kimse söyleyemez, bu malumata şüphesiz hepimizin ihtiyacı var fakat bilgi sizin kendi özünüzle birleştirip bir yetenek, kavrama kabiliyeti haline getirdiğiniz şeyi ifade eder.

Dünyayı anlarken, kendinizi anlamlandırırken, yaptığınız işin manasını ortaya koyarken başvurduğunuz bütün kognitif araçların, enstrümanların ve kavramların, analizlerin bütününe bilgi diyoruz. Bu bilgi sizi var eden en önemli unsurlardan birisidir. Ben bilgisi, ben şuuru, ben tasavvuru, bütün bilgilerin hem başlangıcı hem sonudur. Ama bilgi de yetmiyor, bize bilginin de ötesinde başka bir şey lazım. Malumatı ve bilgiyi bir zemin olarak kullanan ama onun ötesine geçen bir başka bakış açısına ihtiyacımız var. İşte hikmet bize tam da bu noktada yol gösteren ana kılavuz, meşrep, kaynak olarak karşımıza çıkıyor. Hikmet, bir şeyi sağlam bir şekilde ortaya koymak demektir."

Kalın, hikmetin varlığa, gerçekliğe "iyi", "doğru" ve "güzel" perspektifinden aynı anda bakabilmeyi ifade ettiğini belirterek, "Hikmet sahibi kişi bu üç değeri aynı anda, aynı noktada birleştirebilen yani aklını, duygularını ve kalbini aynı noktada teksif ederek, birleştirerek yeryüzündeki serüvenini, yolculuğunu iyi, doğru ve güzel bir şekilde tamamlamaya çalışan kişi demektir. Hakikate bu zaviyeden baktığınızda ilimler, disiplinler arasında inşa edilen yapay ayrımların pek de bir anlamının olmadığını görürsünüz." diye konuştu.

İyi, doğru ve güzeli akılla, kalple ve duygularla düşünüp aynı noktadan bakabilmenin kıymetini hatırlamaya ihtiyaç olduğunu kaydeden Kalın, "Bir üniversite eğitiminin, bir öğrenciye verebileceği en kıymetli şey, bu bakış açısıdır. Malumat aktarmaktan ziyade onlara birtakım bilgileri dikte etmekten ziyade bu bakış açısını verebilmek, bu düşünce istikametini kazandırabilmektir." dedi.

İbrahim Kalın, öğrencilere kendilerini çok yönlü yetiştirmelerini tavsiye ederken, "Hangi alanda okursanız okuyun mühendislikten hukuka, sosyolojiden tarihe, müzikten spor bilimlerine kadar kendinizi mutlaka diğer alanlarda da yetiştirin. Mühendislik okuyorsanız mutlaka edebiyat okuyun. Ne okuyorsanız edebiyat mutlaka okuyun. Uluslararası ilişkiler okuyorsanız mutlaka tarih, felsefe okuyun." dedi.

- "Toplam öğrenci sayısına göre en fazla uluslararası öğrencinin olduğu üniversite"

Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan da üniversitede yüz yüze eğitimin başladığını, verilen derslerin tamamının çevrim içi olarak da sunulabildiğini anlattı.

Üniversitenin 12 bin öğrencisi bulunduğunu dile getiren Erhan, "Öğrencilerimizin 1297'si ön lisans, 7 bin 546'sı lisans, 2 bin 929'u yüksek lisans, 300'ü doktora seviyesinde eğitim alıyor. Türkiye'de bütün üniversiteler arasında toplam öğrenci sayısına göre en fazla uluslararası öğrencinin olduğu üniversite Altınbaş Üniversitesi. Üniversitemizin 12 bin öğrencisinin 5 bin 700'ü yani yüzde 47'si, 112 farklı ülkeden gelen uluslararası öğrenciler." diye konuştu.

Erhan, ABD üniversiteleriyle mühendislik çift diploma çalışmalarında son aşamaya geldiklerini belirterek, üniversitenin araştırma alanındaki desteğinin genel bütçe içinde yüzde 4'e çıkartıldığını kaydetti.

Altınbaş Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Altınbaş da üniversitenin hedeflerinin ilerisinde gittiğini ifade ederek, öğrencilere imkanları en üst seviyede sunma çabasında olduklarını söyledi.

Törende, üstün performans gösteren akademisyenlere, idari personele ve öğrencilere belgeleri verildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.