KARDEMİR'in kapatılmasına karşı eylemlerin yıl dönümünde mücadelenin haklılığı mesajı

Genel

- Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci:- "Bugün Kardemir'in elde ettiği başarılar göz önüne alındığında o dönemki mücadelenin ne kadar haklı mücadele olduğu bir kez daha ortaya çıkmaktadır"- "O dönem KARDEMİR emekçilerinin dik ve ferasetli duruşu sayesinde bugün binlerce kişi evine ekmek götürüyor"

KARABÜK (AA) - Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Karabük Demir Çelik Fabrikalarının (KARDEMİR) 8 Kasım 1994'te kapatılmasına karşı yapılan eylemlerin yıl dönümüne ilişkin, "Emekçilerin dik ve ferasetli duruşu sayesinde bugün binlerce kişi evine ekmek götürüyor." ifadesini kullandı.

Değirmenci, yayımladığı mesajında, dönemin hükümetinin, 5 Nisan 1994'te KARDEMİR'in teknolojik ömrünü tamamladığı ve zarar ettiği gerekçesiyle kapatılmasına karar verdiğini hatırlattı.

Karabük'e ve KARDEMİR'e sahip çıkmaya devam ettiklerini ve edeceklerini belirten Değirmenci, şunları kaydetti:

"Alınan bu yıkıcı kararın ardından 'Kardemir kapatılamaz, Karabük karartılamaz' anlayışıyla 8 Kasım ruhu ortaya çıkmış ve o güne kadar benzeri görülmemiş adeta bir ölüm-kalım mücadelesi verilmiştir. Konfederasyonumuz Hak-İş ve Sendikamız Özçelik-İş liderliğinde 8 Kasım 1994 tarihinde Karabük'te; Karabük halkı, siyasi parti temsilcileri, esnaf, iş adamları ve sivil toplum örgütleri büyük mücadele başlatarak, hükümetin Kardemir'i kapatma girişimine geri adım attırmayı başarmıştır. Bugün Kardemir'in elde ettiği başarılar da göz önüne alındığında o dönemki mücadelenin ne kadar haklı mücadele olduğu bir kez daha ortaya çıkmaktadır."

Çeyrek asırdan fazla bir süre geçmesine rağmen 8 Kasım ruhunun asla unutulmadığını ve unutulmayacağını vurgulayan Değirmenci, "O mücadele sayesinde KARDEMİR adeta uçurumun kenarından alınmıştır. O mücadelemiz olmasaydı, bugün KARDEMİR gibi Karabük'ün de karartıldığına hep birlikte şahitlik edecektik. O dönem KARDEMİR emekçilerinin gösterdiği dik ve ferasetli duruşu sayesinde bugün binlerce kişi evine ekmek götürüyor." ifadelerini kullandı.

- "2023'te daha güçlü bir KARDEMİR en büyük hayalimizdir"

Değirmenci, mesajında şunları kaydetti:

"Bugün KARDEMİR, demir ve çelik sektöründe dünyanın sayılı üreticileri arasında yer alıyor. Cumhuriyetimizin ilk entegre demir çelik fabrikası olan KARDEMİR'in hem Karabük ve çevresine hem de ülkemiz ekonomisine katkı vermeye devam etmesi için geçmişte olduğu gibi bugün de durmadan, duraksamadan, yorulmadan çalışıyoruz. KARDEMİR'i Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'te, daha güçlü kuruluş olarak inşa etmek, en büyük hayalimizdir. Bu vesilesiyle 8 Kasım 1994 yılında KARDEMİR'i sahipsiz bırakmayan Hak-İş Konfederasyonuna ve onun Genel Başkanı merhum Necati Çelik ve arkadaşlarına, Özçelik-İş Sendikasına ve onun efsanevi Genel Başkanı merhum Metin Türker ve arkadaşlarına, Çelik işçilerine, emeğin aslanlarına ve tüm Karabük halkına şükranlarımı sunuyorum."

- 8 Kasım 1994 eylemleri

Türkiye'deki ekonomik krize yönelik tedbirler kapsamında 1994'Te hükümet tarafından hazırlanan "5 Nisan İstikrar Programı" gereğince KARDEMİR'in özelleştirilmediği takdirde kapatılması ön görülüyordu.

Kent genelinde 8 Kasım 1994'te çeşitli kesimlerin katılımıyla düzenlenen gösteri ve yürüyüşlerin neticesinde, fabrikanın hisseleri halka satılmış, kurumun özelleştirilmesi veya kapatılmasının önüne geçilmişti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.