6 Şubat'ta merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, şiddetleri 7 üzerindeki 2 depremin ardından bölgeden ayrılmak isteyen depremzedelerin bir bölümü Kocaeli'deki KYK yurtlarına yerleştirildi. Afet bölgesinden ayrılarak kente gelen depremzedeler Vali Seddar Yavuz tarafından unutulmadı. Deprem bölgesinde yaptığı çalışmalarla bölge insanına yardımcı olan Vali Yavuz, Umuttepe'deki Semiha Ayverdi Öğrenci Yurdu'nda kalan depremzedeleri ziyaret etti. Depremzedelerle yemek yiyen Yavuz, depremzedeleri dinledi. Kocaeli Üniversitesi Rektörü Nuh Zafer Cantürk ve eşi Selda Yavuz'un da eşlik ettiği Vali Yavuz açıklamalarda bulundu.
39 BİN 500 DEPREMZEDEMİZ VAR
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, depremzedelerle bir araya geldikten sonraki açıklamada "Üzüntümüz büyük, ülkemizin dört bir yanından insanlar ilk günden beri deprem bölgesine koştu. Büyük bir organizasyonla afetin acısını azaltmaya çalıştık. Biz devletimizin bize verdiği görevi 55 gün süreyle bölgede yerine getirmeye çalıştık. Kocaeli'de, kentimizde 39 bin 500 depremzedemiz var. Depremzedelerimizin ihtiyaç ve sıkıntılarını çözmeye çalışıyoruz, 30 milyon sosyal destek toplandı, elimizden geleni yapıyoruz.
YURTLARIMIZDA KALAN SAYISI AZALIYOR
Deprem bölgesinde yeniden inşa süreci başlamıştı, devam da ediyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli'nin fertleri bölgeye yardım ulaştırdı. Ben bu kentin her bir ferdine verdikleri sınav için, yazdıkları destan için teşekkür ediyorum. Yurtlarımızda kalan sayısı azılıyor, akraba yanında kalan depremzedelerimizin sayısını belirlemek için çalışmalarınız devam ediyor, deprem bölgesine dönmek isteyen vatandaşlarımıza yardımcı oluyorken burada kalmak isteyen vatandaşlarımıza da el uzatıyoruz." ifadelerine yer verdi.
DOĞRU SÖYLEMİYORDUR
Vali Seddar Yavuz daha sonra yurdun toplantı salonunda depremzedelere seslendi. Yavuz konuşmasında "Bu kadar büyük bir afetin altından ancak büyük devletler kalkabilir. Biz de büyük bir devlet olarak afetin ilk dakikasından beri bölgede olduk. Şunu da söylemek gerekir ben bugüne kadar böyle bir hava koşullarıyla karşılaşmadım. Bölgeye gitmek için yola çıktığımızda bir yandan kar yağışı ile mücadele ettik, yolu açılıyor ama hemen kapanıyor. Bugün 'Ben çadır istedim ama alamadım, ben ısıtıcı istedim ama alamadım' diyen varsa doğru söylemiyordur.
CUMHURBAŞKANIMIZ YİNE SÖZÜNÜ TUTAR
Bunu ilk günlerde yaptık, bugün geldiğimiz noktada artık evlerin yeniden inşası başladı, bununla kalmıyor. Hasarlı ve ağır hasarlı binalar var ama bunlar da tespit edilip işlemler yapılıyor. Nurdağı'nda köy evlerimizi teslim ettik. Teslim edilen konut sayısı 100 bini geçti. Bugün bir yandan bölgeyi yeniden inşa ederken diğer yandan da hızlı tren hatlarımızı açıyoruz, çip üretim tesisi açıyoruz. Cumhurbaşkanımız söz verdi, bugüne kadar verilen her sözü tutan Cumhurbaşkanımız yine sözünü tutar, ben bu devletin valisi olarak onun temsilcisi olarak konuşuyorum.
NİFAK SOKMAYA ÇALIŞANLARA İTİBAR ETMEYİN
Birbirimize sarılarak ayağa kalacağız, biz büyük bir devletiz. Bu ülkede sizlerin 85 milyon kardeşi var. Hizmet etmeyip eleştirenleri Allah'a havale ediyorum. Bu fakir orada 7 gün neredeyse uykusuz çalıştı, el insaf. Arama kurtarma ekiplerimiz uykusuz çalıştı. Bizim aramıza nifak sokmaya çalışanlara itibar etmeyin. Bu büyük felaketten ders alıp doğru inşaatlar yapmalıyız. İyi binalar yapmalı, 'Ev çok güzel' deyip ev almak yerine sağlam olup olmadığına bakalım. TOKİ konutları sapasağlam ayakta kaldı, bu konutlar beğenilmiyordu.
DÖNMEK İSTEYENLERE YARDIMCI OLURUZ
Biraz sabırlı olalım, bölgeye dönmek isteyen vatandaşlarımıza yardımcı oluruz. Bölgede çadır kentler ve konteynerler kuruluyor, elimizden geleni yaparız. Burada kalmak isteyenlere de iş bulma konusunda yardımcı olmaya çalışırız fakat bizim de sizlere tavsiyemiz sonunda bölgeye geri dönmenizdir. Bölgede daha önce görev de yapmış bir insan olarak söylemek isterim ki, bölgenin hem kültürel güzelliği hem de insani güzelliğini biliyorum. Bunu sağlayanlar sizlersiniz. Seçim için bölgeye gitmek isteyenler yurt yönetimine ulaşsın, üzerine çalışalım.” dedi.