Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN TÜRK'te büyükelçi krizi ve gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
İşte Bakan Çavuşoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar;
Büyükelçi krizi
Bu açıklama kabul edilemezdi, yargıya taimat içeriyordu, arkadaşlarıma 'hadlerini bildirin' dedim.
Sınır dışı edilmeleri için çalışmalar başlatmıştık. Pazartesi kabinede sınır dışı çalışmalarını arz edecektik ki büyükelçiler geri adım attılar.
Sonra büyükelçiler birbirlerine suçu atmaya başladı. Yardımcılarını suçlayanlar oldu,
Genç diplomatların başlattığı bu hadsiz açıklamayı yaptılar. O zaman nasıl geri dönebiliriz arayışına girdiler. İlk olarak ABD biliyorsunuz açıklama yaptı. Biz Kore'den döndükten sonra bu gelişmeler oldu ve büyükelçiler net bir şekilde geri adım atmak durumunda kaldılar.
Bazıları açıklama için onay almış. Kavala hakkında birçok suçlama var, değişik davalar var. Hakkındaki başka suçlamalardan dolayı yargılanıyor şu an, bu nedenle tutukluluğu devam ediyor. Avrupa Konseyi bakanlar komitesi de burada yanlış yapıyor. AİHM'nin kararlarının uygulanması ile ilgili neden sadece bir davayı ön plana çıkarıyorsunuz? Neden diğer ülkelere yönelik kararlarda bunu yapmıyorsunuz? Diğer ülkelerin de uygulamadığı AİHM kararları var. Mesela Yunanistan 14 yıldır mahkum edildiği kararı uygulamıyor. Batı Trakya'daki dernekler Türk ismiyle dernek kuramıyor. Ama bize yönelik bu tavrını Avrupa, Yunanistan'a yapmıyor. Bildiriye imza atan ülkeler arasında kim var? Fransa var. Neden mahkum edilmişler? Hapishanelerde gözaltı merkezlerinde işkence. 2011 yılında AİHM, Fransa'yı mahkum ediyor, 10 yıldır Fransa bu kararı uygulamıyor. Başka kim var bildiride? Almanya. Almanya da bir başka davada mahkum ama uygulamıyor. Şimdi bu ülkeler bize ders vermeye çalışıyor mu? Çalışıyor. Peki onlar uyguluyor mu? Uygulamıyor. Mesela Norveç. Neden mahkum edilmişler, çocuklara ilişkin sosyal haklar. AİHM bu konuda Norveç'i de mahkum ediyor ve 2019'dan beri Norveç bu kararı uygulamıyor. Bu örnekleri daha da artırabilirim. Osman Kavala'nın önemi ne? Soros'un adamı. Görevi Gezi olayları sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı devirmek, hükümeti devirmek. Hangi demokratik ülke bunu kabul edebilir? Hangi demokratik ülkelerde bu suç değil? Neden bir işi cımbızla seçip öne çıkarıyorsunuz? Sorunun cevabı burada. Bu süreçte de gördüler ki artık kimse ne Türkiye'ye parmak sağlayabilir ne de iç işlerine karışabilir. Ülkenin onurunu gururunu kimseye çiğnetmeyiz. Bunu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önderliğinde gösterdik. Ancak bu burada kalmaz, gerekli adımları tedbirleri alacağız. Onu da ilerde açıklarız.
ABD Başkanı Biden ile görüşme
Görüşme teklifi ABD tarafından geldi. Ya G20'de ya da Glasgow'da COP26'da görüşmek istiyoruz dediler. Muhtemelen Glasgow'da olacak. Önce konuşma sıraları vs belli olacak. Arkadaşlarımız bu konuda tarih ve saat açısından çalışmalarını sürdürüyor.
Biz zaten Blinken ile görüşüyoruz. Biz diplomasiden yanayız, kendisi ile G20'de de Glasgow'da da görüşeceğiz.
Büyükelçi krizindeki 10 ülke liderleri ile görüşülecek mi?
Takdir sayın Cumhurbaşkanımızın. Bize iletilir biz de cumhurbaşkanımıza iletiriz. 2 gün kaldı yavaş yavaş netleşir.
S-400 konusunda görüşümüzü netleştirdik. f-35 uçaklarında ise programın ortaklarından olmasına rağmen çıkarıldık. Bu uçaklar Türkiye'ye verilmiyor. Ya Türkiye'nin F-35 programına geri gönderilmesi lazım veya ödediğimiz paranın verilmesi veya başka ürünlerle telafi edilmesi lazım.
ABD'de 11 kongre üyesinin mektubu
Bu konuda farklı lobilerin devrede olduğunu görüyoruz. 11 kongre üyesi var. Kongreden onay önemli. Biz S400'ü neden aldık? ABD kongreyi bahane edip Patriot'ları bize satmadı, biz de başka kaynaklara yöneldik. Şimdi kongreden böyle bir mektup gelebilir ama sayı olarak çok fazla da değil, burada önemli olan ABD yönetiminin tutumu.
F-35 krizi
S-400 konusunda görüşümüzü netleştirdik. F-35 uçaklarında ise programın ortaklarından olmamıza rağmen haksızca çıkarıldık. Bu uçaklar Türkiye'ye verilmiyor. Ya Türkiye'nin F-35 programına geri gönderilmesi lazım veya ödediğimiz paranın verilmesi veya başka ürünlerle telafi edilmesi lazım. ABD satmak istemezse diğer seçenekler devreye girer. Türkiye hiçbir zaman çaresiz kalmamıştır. Şu an ihtiyacının yüzde 75'ini üretiyor. Bir ihtiyaç olduğunda başka ülkelere yönelebilir. Alternatiflerimiz var. Biz yolumuza devam ediyoruz.
Sondaj çalışmaları ve Doğu Akdeniz gerilimi
Doğu Akdeniz'de hakkımızı yedirmeyiz. Yunanistan Dışişleri Bakanı çocuk gibi ağlayıp duruyor. Günde en az 5 kişiye ağlamazsa, Türkiye'yi şikayet etmezse olmaz. Bunlar hep aşağılık kompleksinden kaynaklanıyor.
Şu an 3 sondaj gemimiz Karadeniz'de odaklandılar. Filomuzu da ihtiyaca göre geliştireceğiz. Laf olsun diye değil, derdimiz gövde gösterisi de değil. Kıta sahanlığımızı koruyoruz. Bu sınırlarda ne varsa arkadaşlarımız da çalışmalarını sürdürüyor.
Suriye'ye yeni harekat olcak mı?
Rejimin askeri çözümü tercih ettiğini görüyoruz. Bu yanlıştan dönmeleri gerekiyor. Siyasi süreci desteklemek lazım. Muhalefetle rejim bir araya gelip anlaşmalı.
Sayın Cumhurbaşkanı'nın da hepimizin belleğine kazınan bir sözü var; bir gece ansızın...
Türkiye- Mısır ilişkileri
Henüz karşılıklı büyükelçi atama aşamasına gelmedik.
G20 zirvesinde Türkiye ne diyecek?
Kriz ve sorunlara karşı çözümlerimizi aktaracağız.