banner89

banner88

Bakan Nebati: Kur artık tartışılır olmaktan çıktı; döviz kurları dengeye kavuştu

EKONOMİ 05.01.2022, 12:49
Bakan Nebati: Kur artık tartışılır olmaktan çıktı; döviz kurları dengeye kavuştu

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, MÜSİAD yönetimi ile bir araya geldiği toplantıda konuştu. Bakan Nebati TL'yi destekleyici yeni enstrümanlara ilişkin olarak "TL'yi güçlendirecek enstrümanlarımızı sunduk, dönem bu enstrümanları kullanma dönemi  Birilerinin bize söylediği ve öğrettiği şeyin dışına çıkıyoruz, bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Kur artık tartışılır olmaktan çıktı. Döviz kurları dengeye kavuştu" dedi. Bakan Nebati kur korumalı TL mevduat hesaplarına katılımın dün itibariyle 91,5 milyar TL'ye ulaştığını aktardı.

Nebati ayrıca Türkiye'nin kendine yön gösterici rol biçtiğini ifade ederek "Birilerinin bize çizdiği patikada değil, kendi patikamızda ve kendi yolumuzda ve bu dönüşüme yön veren bir anlayışla devam edeceğiz" dedi.

Bakan Nebati'nin konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

"Cari işlemlerdeki iyileşme sürüyor - Yeni ekonomik modelle birlikte düşük cari açıktan cari fazlasına geçeceğiz. Ortodoks politikaları kenara bıraktık. Bütçe disiplininden taviz vermemek koşuluyla yolumuza devam edeceğiz
"Ayda 20 milyar dolarlık ihracatla yolumuza devam ediyoruz"

Geçen yıl ilk 3 çeyrekte reel gayri safi hasıla büyümesi yüzde 11,7'ye ulaştı. Bu yıl bu büyüme trendi devam edecek. Malum geçen gün Cumhurbaşkanımız 225 milyar dolarlık ihracat rakamını açıkladı ve bu yıl ki 250 milyarlık hedefini ortaya koydu. Kapasite kullanımın oranının yüzde 80'lere geldiği Türkiye yeni yatırımlarla bu hedefe çok rahat bir şekilde ulaşacağımız açık. Türkiye ihracat dayalı büyümeye devam edecek. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yıllık yüzde 8,5 artış gösterdi. İmalat sanayi kullanım oranı aralıkta yüzde 78,4'le son yılların en yüksek değerine ulaştı. Satın alma yöneticileri endeksi en yüksek eşikle yılına devam ediyor

Kapandığımızda istihdamda ciddi işten çıkarmalar olacak diye ortalığı yaygaraya verenler oldu ne oldu 2021 ilk 10 ayında 2 milyonun üzerinde toplam istihdam artışı yaşanarak salgın öncesi döneme ulaştı ve bunu da aştı.

Artık ayda 20 milyar dolar ihracatla yolumuza devam ediyoruz. 2021'de ithalat yıllık yüzde 23,6 arttı. İhracat 32,9 arttı yani dış ticaret açığı 7,8 oranında azalarak 45,9 milyar dolara geriledi. Turizmde tarihi rekorlar kırdık. İlk defa Akdeniz ülkelerinden fazla turist kabul ettik. Salgına ve kapanmalara rağmen 29 milyon turistle 24 milyar doları aşan turizm geliri elde ettik. Bu yıl bunu da aşacağız ve rekorlarımızı kıra kıra yolumuza devam edeceğiz. Kişi başına düşen turizm geliri artarak devam edecek.
"Kur, tartışılır olmaktan çıktı"

TL'yi güçlendirecek enstrümanlarımızı sunduk, dönem bu enstrümanları kullanma dönemi. Birilerinin bize söylediği ve öğrettiği şeyin dışına çıkıyoruz, bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Kur artık tartışılır olmaktan çıktı. Döviz kurları dengeye kavuştu.

Ekim ayı itibariyle cari açık 15,4 milyar dolara geriledi. Yıl sonunda bunun daha iyi seviyelere geleceğine ilişkin göstergeler bizi mutlu ediyor. 2021'de çift haneli büyüme bekleniyor. Bunu da iyi bir noktada bitireceğiz ve cari açık yüzde 2'nin altını düşüyor. Şunu söylüyoruz; yeni ekonomik model düşük cari açıktan inşallah bu yıldan itibaren cari fazla ve büyümeye devam edecek. İhracat artmaya devam edecek, ihracat artarken, içerideki üretim artacak sanayi gelişecek istihdam artacak ve bu yıl tarihi rekorların kırıldığı yeni ekonomik modelin tamamen uygulanabilir olduğu yani bu yılın daha öngörülebilir olduğu istikrarlı ve Türkiye'nin kazanımlarının en yüksek olduğu bir yıl olacak. Cari fazla ve büyüme hep birlikte bunları yaşıyıp, bunu da içselleştireceğiz.
"Birilerinin bize çizdiği patikada değil, kendi patikamızda ve kendi yolumuzda devam edeceğiz"

Biz ortadoks politikaları bir tarafa koyduk artık heteredoks politikalar. Ama bunu yaparken de eplektik olmayı ülkenin gerçeklerine, iş dinamiklerine, uluslararası konjektürün gereklerine uygun bir şekilde maliye ve para politikalarını birlikte yürüterek her türlü tedbiri almak ve özellikle de bütçe disiplininden taviz vermeyecek şekilde ilerleyeceğiz. Özellikle reel sektörün bizi anladığı MÜSİAD gibi kazancını bereketli helal yoldan özellikle de üretimden geçirenlerin bizim dilimizi çok iyi anlayacağı bir dönemdeyiz. Bu dönem herkesin kazandığı, ülke paylaşımlarının en müreffeh toplum şeklinde gerçekleştirildiği herkesin hesabını kitabını yapabildiği, önünü görebildiği bir dönem olacak. Rahat olun.

Özellikle son yıllarda hızlı değişen sosyo-ekonomik dinamikler, küresel arz ve değer zincirlerinde önemli dönüşümleri beraberinde getirmektedir. Türkiye olarak amacımız bu dönüşeme sadece ayak uydurmak değil aynı zamanda bu dönüşüme yön vermektedir. Türkiye bu rolü hak ediyor ve bunu ustalıkla yerine getiriyor. Toplumun tüm fertlerinin anlaması gereken şey bu. Türkiye rolünü öncü bir yön gösterici olarak çizdi. Birilerinin bize çizdiği patikada değil, kendi patikamızda ve kendi yolumuzda ve bu dönüşüme yön veren bir anlayışla devam edeceğiz.
"İmalat ve ihracata yönelik firmalarımızı destekleyecek çok önemli çalışmalarımız var"

Ülkemiz son yıllarda önemli ekonomik ve yapısal bir dönüşümü sağladı. Bu devam ediyor. Bu sürecin en önemli aktörleri de küresel talebi ve tüketici beklentilerin en doğru şekilde takip ve analiz eden değişen tercihleri en kaliteli ürünlerle mevcut gelir dağılımına en geniş ürün yelpazeyle ulaşabilen siz iş insanlarımızdır. Firmalarımız bugün uluslararası piyasalarda daha rekabetçi hale gelmek için yüksek katma değerli teknolojik ürünler üretmek zorunda. Bu dönemde, bu bağlamda hükümetlerimiz döneminde ar-ge harcamalarını destekleyen politikalara her zaman önem verdik. Şimdi getireceğimiz yeni enstrümanlarla üretim odaklı imalat ve ihracata yönelik firmalarımızı destekleyecek çok önemli çalışmalarımız var. İhracatını geliştirmek isteyen üretmek isteyen bize gelecek. Biz de net olarak şunu söylüyoruz; yeter ki üret yeter ki üretim ihracat arttır istihdamı arttır biz seni sırtımızda taşıyacağız taşımaya da devam edeceğiz.

Ar-ge harcamasının GYSH payını 2002 yılında yüzde 0,51'di bugün yüzde 0,9'un üstüne çıkardık. 2021 küresel inovasyon endeksine göre Türkiye yıllık 10 basamaklık yükselişle 132 ülke içinden en hızlı artış kaydeden ülke olarak 41. sıraya yükseldi. Türkiye iş yapma kolaylığı endeksinde de 33. sıraya yükseldi. Bu gelişmelerle ülkemizi daha rekabetçi kılmak yolunda önemli mesafe aldık ama amacımız kazanımlarımızı daha da ileriye taşımak olacaktır.
"Bireysel yatırımcıların tekrar algı operasyonlarıyla zarar görmesini engelleyecek  enstrümanların tamamını kullanıma sunduk"

Bu çerçevede özellikle enerji savunma sanayi havacılık ve ilaç gibi stratejik sektörlerde ar-ge ve inovasyon teşvikleri sağlamaya devam edeceğiz. Değerli MÜSİAD caiası Türkiye ekonomi modelini bu doğrultuda sizlerin desteğiyle hayata geçiriyoruz. 20 Aralık tarihi bir milattır. 20 Aralık akşamı Cumhurbaşkanımız yeni ekonomi modelini kamuoyuyla paylaşırken, çok önemli paketleri de peşi sıra önümüze koydu. ve Cumhurbaşkanlığı sisteminin getirmiş olduğu hızlı karar hareket etme imkanlarını da değerlendirdi. Gerek kararnamelerle gerek yönetmeliklerle adımları attık. Son olarak da bugün Meclis'te yasal düzenlemelerle ilgili de çalışmalar başladı. Meclisimiz takdirleriyle bu çalışmaları bitirdiğinde 20 Aralık'ta Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği tüm adımlar hayata geçmiş olacak.

Bireysel yatırımcıların tekrar algı operasyonlarıyla zarar görmesini engelleyecek Türkiye'de Türk lirasını güçlendirecek ve farklı operasyonların etkisi altında kalmayı engelleyecek enstrümanların tamamını kullanıma sunduk, kolaylaştırıcı tedbirlerimizi aldık. Bundan sonra yapılacak şey hükümetin ekonomi politikalarını dikkatli şekilde takip etmek ve elinizdeki toplumsal ritüellere kendinize uygun şekilde kullanmak. Çünkü özellikle 20 Aralık öncesi oluşturulmuş karamsar hava ve döviz üzerinde oluşturulmuş köpük kısa bir süre içerisinde terse çevrildi. Bugün ekonomideki tüm paydaşlarımızdan toplumdaki her bireye kadar önemli kazanımların gerçekleştirildiği bir döneme geçişin moraliyle hareket ediyoruz. Bu moral bizi 2022'de çok güçlü bir şekilde hareket etme olanağını sağlamış durumda. Lütfen işinize gücünüze bakın her türlü imkandan enstrümanlardan faydalanın. Ortodoks düşünmek zorunda değiliz, bize öğretilmiş şeyler çerçevesinde hareket etmek zorunda değiliz. Biizm gücümüz bu toplumun tarihinden kaynaklanıyor.

Birilerinin bize söylediği, öğrettiği şeyin dışına çıkıyoruz. Bizim gerçekliğimiz, bizim yolumuz ve bizim yoldaşlarımız Türkiye'nin tamamıdır. Bu yolda yürümeye azimle, hareket etmeye devam edeceğiz.

Yeni Türkiye ekonomi modeli; kalıcı makro ekonomi iktisadın sağlanması, yüksek katma değerli üretimin teşvik edilmesi, üretim ve istihdamın artırılması ve ihracatın artarak cari açığın düşürülmesi ve pozitif yöne döndürülmesi amaçlanıyor. İlk etapta finansal istikrarı güçlendirici adımları atıyoruz. Çalışmalarımız kısa süre içerisinde meyvesini vermeye başladı. Kur artık tartışılır olmaktan çıktı. Özellikle kur korumalı mevduat ürününü en çok benimseyen bir tedbir paketi silsilesi içerisindeki birinci numaraya oturtan bir sonuç almış olduk. Serbest piyasa koşullarında döviz kurları dengeye kavuştu artık gündem maddemiz değil çıkarıyoruz gündemimizden.
"Algıların geleceği yer gerçekliktir"

Kur korumalı mevduat hesabı her gün güncelleniyor. Vatandaşımız çok iyi bir destek veriyor, kendisini koruyor, kazancını artırıyor ve dün itibariyle rakamları söyleyeyim; Dün itibariyle kur korumalı TL mevduatta 91,5 milyar liraya ulaşan bir hacme geldik.

Sadece bir enstrümandaki bir adımımız bile Türkiye'nin köpüklerle algı operasyonlarıyla nasıl karşı karşıya kaldığının önemli bir göstergesidir. Bitti köpükler algılar da bitti. Algıların her zaman güçlü bir performans sergilediğini ancak o performansın mutlak suretle güçlü bir duvara toslayacağını da bilelim. Bir yere kadar hareket ettirirler bunu toplum mühendisliğiyle de pekiştirirler ancak geleceği yer gerçekliktir. Gerçeklik algıyı bitirir. 20 aralık itibariyle gördüğümüz de gerçekliktir.
"Piyasada ön açıcı asla engelleyici olmayan politikalarımıza devam edeceğiz"

Enflasyon önceliğimiz ve mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. Bundan sonrası yeni ekonomik modelimizin Türkiye’de uygulanabilir bir halde devam ettirilmesi, 2022 yılının öngörülebilir istikrarlı hedeflere uygun bir şekilde devam ettirilmesi, ve aldığımız bu gücü topluma ekonomi politikaları yönüyle de yayma dürtüsünden taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz. Buradaki en önemli paydaşlarımız iş dünyası. Çünkü onlar istihdama katkı sağlayacaklar, onlar ürettikleriyle ülke ihracatın sırtlayıp yollarına devam edecekler. Biz sizinle birlikteyiz. Reel gerçekçi her türlü talepler noktasında da piyasada ön açıcı asla engelleyici olmayan politikalarımıza devam edeceğiz. Bu konuda sizin her türlü öneri, görüşlerinizi çok değerli bir şekilde açıklıkla kabul ettiğimizi açıklıkla ifade ediyorum .Tüm ekonomi yönetimi olarak piyasa paydaşlarından habersiz asla bir adım atılmayacağını, şeffaflık vurgusunu net olarak yaptığımızı ifade ediyorum."

Yorumlar (0)
15
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 16 44
2. Fenerbahçe 16 36
3. Samsunspor 16 30
4. Göztepe 16 28
5. Eyüpspor 17 27
6. Beşiktaş 16 26
7. Başakşehir 16 23
8. Gaziantep FK 16 21
9. Antalyaspor 16 21
10. Kasımpasa 16 20
11. Konyaspor 16 20
12. Rizespor 16 20
13. Trabzonspor 16 19
14. Sivasspor 17 19
15. Alanyaspor 16 18
16. Kayserispor 16 15
17. Bodrumspor 16 14
18. Hatayspor 16 9
19. A.Demirspor 16 5
Takımlar O P
1. Kocaelispor 17 35
2. Bandırmaspor 17 33
3. Karagümrük 17 31
4. Erzurumspor 17 29
5. Keçiörengücü 17 27
6. Igdir FK 17 25
7. Amed Sportif 17 25
8. Ahlatçı Çorum FK 17 25
9. İstanbulspor 17 24
10. Ankaragücü 17 24
11. Manisa FK 17 23
12. Pendikspor 17 23
13. Gençlerbirliği 17 23
14. Esenler Erokspor 17 22
15. Boluspor 17 22
16. Ümraniye 17 22
17. Şanlıurfaspor 17 21
18. Sakaryaspor 17 21
19. Adanaspor 17 14
20. Yeni Malatyaspor 17 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 16 39
2. Chelsea 17 35
3. Arsenal 17 33
4. Nottingham Forest 17 31
5. Bournemouth 17 28
6. Aston Villa 17 28
7. M.City 17 27
8. Newcastle 17 26
9. Fulham 17 25
10. Brighton 17 25
11. Tottenham 17 23
12. Brentford 17 23
13. M. United 17 22
14. West Ham United 17 20
15. Everton 16 16
16. Crystal Palace 17 16
17. Leicester City 17 14
18. Wolves 17 12
19. Ipswich Town 17 12
20. Southampton 17 6
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 18 41
2. Real Madrid 18 40
3. Barcelona 19 38
4. Athletic Bilbao 19 36
5. Villarreal 18 30
6. Mallorca 19 30
7. Real Sociedad 18 25
8. Girona 18 25
9. Real Betis 18 25
10. Osasuna 18 25
11. Celta Vigo 18 24
12. Rayo Vallecano 18 22
13. Las Palmas 18 22
14. Sevilla 18 22
15. Leganes 18 18
16. Deportivo Alaves 18 17
17. Getafe 18 16
18. Espanyol 18 15
19. Valencia 17 12
20. Real Valladolid 18 12
Kocaeli Haberleri