banner89

banner88

Ticaret Bakanlığının 2022 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

- AK Parti'li Ök: "Geçmişten bugüne baktığımızda milli gelirini 3 kat artırmış, satın alma paritesine göre dünyada 11. sıraya yükselmiş; yatırımda, üretimde, ihracatta, istihdamdan büyüme rekorlarına doğru adım atmış bir Türkiye görüyoruz"- CHP'li Böke: "Ülke, derin ve çok boyutlu bir kriz içerisinde"- MHP'li Kalaycı: "İhracatta Türk malı imajının yerleşmesi için moda marka oluşturulmalı, tanıtım ve tasarım faaliyetleri desteklenmeli"- İYİ Parti'li Yılmaz: "Doların yükselişinin, enflasyonun artışının, fakirleşmenin arkasında yatan asıl neden ekonomik değil, yönetimdeki zafiyetler, hukuk krizi"

Politika 17.11.2021, 20:53
Ticaret Bakanlığının 2022 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ticaret Bakanlığı ile ilgili kuruluşların bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

Bütçe üzerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, ülkenin derin ve çok boyutlu bir kriz içerisinde olduğunu öne sürdü.

Kiminle konuşsalar "ekonomide yaşanan buhranı anlattığını" belirten Böke, dövizde yaşanan çalkantının, Türk lirasında siyasi tercihlerle sebep olunan istikrarsızlığın ve değer kaybının, belki de "tek öngörülebilen ekonomi politikası olduğunu" söyledi.

Ticaret yapanların, Türk lirasındaki büyük değer kaybı ve derin istikrarsızlık nedeniyle artık ürünlerine fiyat biçemez hale geldiklerini söyleyen Böke, ithal girdi kullanan üreticilerin doların nereye gideceğini bilmediğini, maliyetleri öngöremediğini, böyle olduğu için vadeli satış yapamadıklarını ifade etti.

Bunun ticaret açısından büyük bir istikrarsızlığa işaret ettiğini belirten Böke, "Rekabet yaratıcı kur politikası yok. Buradan rekabet çıkmaz. Bu kur politikası, kurmuş olduğunuz düzenin sonucu ortaya çıkıyor. Değer kaybına yol açan şey düzenin kendisi bu bütçe, var olan düzeni devam ettirme bütçesi." değerlendirmesinde bulundu.

Bu bütçenin, ne ekonomik buhranı aşacak, ne ticaretin önündeki engelleri kaldıracak ne de böyle bir stratejik vizyona dayanan bir bütçe olduğunu öne süren Böke, "Türk lirasında yarattığınız değer kaybı, sizin iddia ettiğiniz gibi rekabetçi bir kur politikası değil, güvensizliğin kur politikası, yoksullaştırmanın kur politikası. Buradan rekabet gücü çıkmaz. Rekabet gücü, ucuzlatılan parayla olmaz, nitelikli üretim yapmaya yatırım yapmakla olur." dedi.

Var olan düzenin, derin bir ekonomik buhran yarattığını belirten Böke, "Bu buhran yokmuş gibi, Türkiye'de milyonlar işsiz değilmiş gibi, esnaf kan ağlamıyormuş gibi, üretici ithal maliyetleri altında ezilmiyormuş gibi davrandığınız her gün, derin bir buhranda hep birlikte ortaklaşıyoruz. Çözülebilmesi için düzenin değişmesi gerekiyor. Düzenin değişmesi için iktidarın değişmesi gerekiyor." diye konuştu.

- "En son bir esnafa ne zaman girdiniz?"

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise bütçe sunumundan "hayal kırıklığına uğradığını" vurgulayarak, sunumda ne durum tespiti ne de çözüm önerisi olduğunu savundu.

"Yalnızca rakamlara boğulmuş bir sunum" ifadesini kullanan Paylan, "(Türkiye uçuyor) diyorsunuz. Bu masalı bir kez de siz anlatmış oldunuz? Kimi uçuruyorsunuz, kim uçuyor? Esnaflar uçuyor mu? İşçi uçuyor mu? En son bir esnafa ne zaman girdiniz?" sorularını yöneltti.

Patronların büyüdüğünü, servetlerine servet kattığını, ancak sunumda işçilerden tek bir kelime bahsedilmediğini dile getiren Paylan, "İşçinin alım gücü ne durumda biliyor musunuz? Esnaf etiket değiştirmekte yorulmuş ve rafına mal koyamıyor." sözlerini sarf etti.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da Türkiye'nin cari açığının temel nedeni olan dış ticaret açığının azaltılmasının, hem ülkenin dış finansman ihtiyacının azaltılması hem de sürdürülebilir yüksek büyümenin sağlanması açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Bununla birlikte, üretimin ve ihracatın ithalat bağımlılığının azaltılması, yoğun olarak ithal edilen bazı malların yurt içinde üretilmesinin yanı sıra, esas olarak yüksek katma değerli mallarda ihracatın artırılması gerektiğini belirten Kalaycı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizin yüksek katma değerli ihracat yapısına ve sürdürülebilir ihracat artışına ulaşması amacı çerçevesinde, ihracatımızın desteklenmesine, gelişen ve değişen ihtiyaçlar doğrultusunda yeni politika araçları oluşturulmaya ve mevcut destek unsurlarında iyileştirmeler yapılmaya devam edilmelidir. Yüksek ve orta teknolojili sektörlerin üretim ve ihracat içindeki payı artırılmalı, nispeten düşük teknolojili sektörlerde tasarım, markalaşma ve etkin pazarlama yoluyla katma değeri yüksek bir yapıya geçiş sağlanmalıdır. Katma değeri yüksek teknoloji geliştirmek, yeni ürün ve süreç üretmek için yaratıcı fikir, araştırma, uygulama ve ticarileştirme unsurlarının birlikte kurgulanmasını gerektirmektedir. Bütün bunları gerçekleştirmek için ilgili bakanlıklarla birlikte kapsamlı bir strateji uygulanmalıdır. Ayrıca, ihracatta Türk malı imajının yerleşmesi için moda marka oluşturulması, tanıtım ve tasarım faaliyetlerinin desteklenmesi son derece önem arz etmektedir. Moda ve markaya yönelik tekstil ve konfeksiyon sanayisi, elektrikli ve elektronik makine ve cihazlar sanayisi, otomotiv ana ve yan sanayisi, makine imalat sanayisi, demir çelik sanayisi, gıda sanayisi ve bilişim sektörleri bu kapsamdaki sektörlerin başında gelmektedir. Bunun yanı sıra, başta e-ihracat olmak üzere hizmet ihracatına yönelik destekler etkinleştirilmeli ve yeni destek mekanizmaları geliştirilmelidir."

Ekonominin ve toplumsal yapının temelini oluşturan esnaf ve sanatkar kesiminin güçlendirilerek faaliyetlerine dinamizm kazandırılması gerektiğinin altını çizen Kalaycı, "Esnaf ve sanatkar kesiminin desteklenmesi, bu amaçla esnafımıza istihdamı da artıracak kredi, vergi, prim ve benzeri teşvik uygulamaları, ekonomiye yeni girişimcilerin kazandırılması ve yerel potansiyelin harekete geçirilmesi bakımından gereklidir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Biz de esnafa, işverene gidiyoruz"

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök ise AK Parti olarak göreve geldikleri ilk günden bu yana sürdürülebilir büyümeyi ana politika olarak belirlediklerini söyledi.

Bu sayede birçok önemli reformları haya geçirdiklerini; kalkınma hamlesiyle vatandaşlara dokunmayı amaç edindiklerini belirten Ök, "Geçmişten bugüne baktığımızda milli gelirini 3 kat artırmış, satın alma paritesine göre dünyada 11. sıraya yükselmiş; yatırımda, üretimde, ihracatta, istihdamdan büyüme rekorlarına doğru adım atmış bir Türkiye görüyoruz. Bunu görmezden gelmemek lazım." dedi.

Piyasa ekonomisi anlayışıyla rekabeti esas alan, şeffaf politikalarla Türkiye'yi kalkındırmak ve güçlendirmek için çalıştıklarını vurgulayan Ök, şunları kaydetti:

"Ülkemiz, jeopolitik konumu gereği Doğu ile Batı'yı, Asya ile Avrupa kıtalarını birbirine bağlayarak küresel ticaret için önemli bir kesişim noktasında yer almakta ve büyük bir dış ticaret hacmine sahip birçok pazara erişim imkanı sunmaktadır. Ticaret Bakanlığımızın, ihracatımıza sağlanan teknik ve mali destekleriyle, ticari diplomasi bağlamındaki temaslarıyla, uluslararası hukuk temelinde ülkemizin ticari hak ve menfaatlerinin geliştirilmesi yönünde attığı adımlarla ihracatımızın önünü açmak için canla başla çalıştığını görmekteyiz.

Dünya son iki yıldır küresel salgının sebep olduğu problemlerle boğuşuyor. Gelişmiş ülkelerin dahi çaresiz kaldığı bu salgın sürecinde, aslında geçtiğimiz asırdaki dünya savaşlarının ya da bundan önce yaşanan küresel krizlerin getirdiği yüklere rağmen çok daha derin, çok daha yıkıcı ve çok daha dönüştürücü bir dönemden geçmekteyiz. Peki, şimdi baktığımızda bu süreçte Türkiye olarak ne yaptık? Küresel salgın sürecinde, sağlam sağlık altyapımızla vatandaşımızın, esnafımızın, herkesin yanında olmaya çalıştık. Öte yandan Türkiye'ye eserler kazandırırken, dev projeleri hayata geçirirken küresel düzeyde de birçok şok ve krizlerle karşılaştık."

Ök, kendilerinin de esnafa, iş verenlere gittiklerini vurgulayarak, "Hepsini biliyoruz; durumun farkındayız ama bununla ilgili hiçbir adım atılmıyormuş gibi gösterilmeye çalışılmasını kesinlikle doğru bulmuyorum." görüşünü paylaştı.

- "Bu filmi daha önce çok gördük"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da iktidar mensuplarının sürekli "cari fazla veriliyor" dediklerini belirterek, bunu hayretle karşıladığını ifade etti.

Usta, "Koskoca bakanlar bile çıkıp 'ekonomi cari fazla veriyor' diyor. Tarım Bakanı bile başka konuşacak bir şey bulamayınca, memlekette her şey kötü gidince, ihracattan bahsetti. Şimdi, bu cari fazla verildi de hangi reformu yaptınız, hangi yapısal dönüşüm yaptınız da bu cari fazlayı verdiniz diye insana sorarlar." diye konuştu.

"Bu filmi daha önce çok gördük." değerlendirmesinde bulunan Usta, şöyle devam etti:

"1994 yılı nisan ayı dahil kasıma kadar yedi ay boyunca Türkiye cari fazla vermiş. 1994, kriz yılı. Hem de öyle az buz değil, verilen cari fazla, dönem ortalaması ihracatın yüzde 36,5'i kadar. 1998 yılı ağustos ayından 1999 yılı nisan ayına kadar sekiz ay boyunca cari fazla verilmiş. Siz, iki defa cari fazla verdiniz. Bitmedi, 2001 martından başlayarak aralık ayına kadar dokuz ayda sürekli cari fazla verilmiş. Bunların hepsi kriz dönemleri. 2002 yılı haziran ayından ekim ayına kadar cari fazla verilmiş. Bunların hiçbirisi hayırla yad edilen dönemler değil, bunlar kriz, bunalım dönemleri. Bunlar ekonomide sıkıntılı dönemler. İllaki büyümenin eksi olması gerekmiyor."

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu ise parasının istikrarı olmayan, dolarizasyona uğramış bir ekonomide ticaretin düzenlenemeyeceğini belirtti.

Kimsenin malını satmak istemediğini, çünkü yerine aynı malı ne kadara koyacağını bilemediğini dile getiren Kuşoğlu, ticaretin bilinen usullere göre yapılamadığını söyledi.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz da doların yükselişinde, enflasyonun artışında, fakirleşmenin ortaya çıkardığı çaresizliğin arkasında yatan asıl nedenin ekonomik değil, yönetimdeki zafiyetler ve içinde bulunulan hukuk krizi olduğunu ileri sürdü.

Kurdan dolayı fiyat oluşturulamadığını, ticaret yapılamadığını dile getiren Yılmaz, yarın Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılacak açıklamayla, neyin ne için yapıldığının Türk milletine çok açık ve net şekilde anlatılması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0)
6
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 16 44
2. Fenerbahçe 16 36
3. Samsunspor 16 30
4. Göztepe 16 28
5. Eyüpspor 17 27
6. Beşiktaş 16 26
7. Başakşehir 16 23
8. Gaziantep FK 16 21
9. Antalyaspor 16 21
10. Kasımpasa 16 20
11. Konyaspor 16 20
12. Rizespor 16 20
13. Trabzonspor 16 19
14. Sivasspor 17 19
15. Alanyaspor 16 18
16. Kayserispor 16 15
17. Bodrumspor 16 14
18. Hatayspor 16 9
19. A.Demirspor 16 5
Takımlar O P
1. Kocaelispor 17 35
2. Bandırmaspor 17 33
3. Karagümrük 17 31
4. Erzurumspor 17 29
5. Keçiörengücü 17 27
6. Igdir FK 17 25
7. Amed Sportif 17 25
8. Ahlatçı Çorum FK 17 25
9. İstanbulspor 17 24
10. Ankaragücü 17 24
11. Manisa FK 17 23
12. Pendikspor 17 23
13. Gençlerbirliği 17 23
14. Esenler Erokspor 17 22
15. Boluspor 17 22
16. Ümraniye 17 22
17. Şanlıurfaspor 17 21
18. Sakaryaspor 17 21
19. Adanaspor 17 14
20. Yeni Malatyaspor 17 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 17 42
2. Arsenal 18 36
3. Chelsea 18 35
4. Nottingham Forest 18 34
5. Newcastle 18 29
6. Bournemouth 18 29
7. M.City 18 28
8. Fulham 18 28
9. Aston Villa 18 28
10. Brighton 18 26
11. Brentford 18 24
12. Tottenham 18 23
13. West Ham United 18 23
14. M. United 18 22
15. Everton 17 17
16. Crystal Palace 18 17
17. Wolves 18 15
18. Leicester City 18 14
19. Ipswich Town 18 12
20. Southampton 18 6
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 18 41
2. Real Madrid 18 40
3. Barcelona 19 38
4. Athletic Bilbao 19 36
5. Villarreal 18 30
6. Mallorca 19 30
7. Real Sociedad 18 25
8. Girona 18 25
9. Real Betis 18 25
10. Osasuna 18 25
11. Celta Vigo 18 24
12. Rayo Vallecano 18 22
13. Las Palmas 18 22
14. Sevilla 18 22
15. Leganes 18 18
16. Deportivo Alaves 18 17
17. Getafe 18 16
18. Espanyol 18 15
19. Valencia 17 12
20. Real Valladolid 18 12
Kocaeli Haberleri