Hakan Avcı
Batı yakası nedir?
Kocaeli’ni ortadan ikiye ayırır, bizim yakaya Gebze, Darıca, Dilovası ve Çayırova deriz. Kocaeli’nin kalan diğer ilçeleri bir bütün biz ayrı bir kategori de ele alınırız.
Kocaeli Merkezi yönetim olduğu için batı yakasını ve Kocaeli’nin ana nüfusunun yarısına yakın bir bölümünü oluşturan Batı yakası devlet yatırımlarını almıyor, bize bakmıyorlar dersek yönetenlerin hakkını yemiş oluruz. Ellerinden geldiği kadar bizim bölgemizle ilgilenir ve sorunlarımızı çözmeye çalışırlar.
Ama ne yazık ki memur, öğretmen, polis atamaları için aynı şeyleri söylememiz mümkün değildir. Bütün ilçelere eşit bir dağılım yapıldığı için bu noktada sıkıntılarımız senelerden beri vardır ve olmaya da devam edecektir. Matematiksel baktığınız zaman taksimat 12’de bire bölündüğü için size düşen bu kadardır.
Bu konu çok yazılıp çizildiği için ben Batı yakasına siyasi açıdan bakmak istiyorum. Siyasi partilerin il başkanları Kocaeli’nde oturur, biz ilçe başkanları ile yolumuza devam ederiz. Kocaeli siyaseti genel siyaseti şekillendirir biz bu duruma uyum sağlamak zorunda bırakılırız. İl’de masaya oturduğumuz zaman 8’e 4 gibi açık ara bir durum söz konusu olur.
İl belirleyicidir ve partilerin genel merkezlerine daha yakındır. Kim bölgemize geliyorsa önce ilden başlar bize de ayıracağı zamanı (özel bir durum yoksa) yine il belirler. Milletvekilleri 12 ilçenin her birine yetişmek bir yandan da TBMM çalışmalarını devam ettirmek zorundadır. Ne kadar vakit bulurlarsa Batı yakası ile ancak o kadar ilgilenebilir her ilçemiz için 12’de 1 gibi bir zaman dilimi kullanabilir.
AK Parti diğer partilere göre Batı yakası için daha şanslı bir pozisyonda. Milletvekili sayısı bakımından diğer partileri katladığı için Batı yakasına daha fazla zaman ayırma fırsatına sahiptir. Ama bu durum maalesef milletvekili sıralamasına yansımaz. Batı yakası 4 ilçe tek milletvekili temsil edilir.
CHP’de ise son dönem bu noktada büyük sıkıntı yaşanıyor. Fatma hürriyet Kaplan’ın Belediye başkanı olup milletvekilliğinden düşürülmesi, Haydar Akar’ın TBMM’de başkan vekilliği görevine getirilmesi Tahsin Tarhan’ı alanda tek bıraktı. Tarhan tek başına 12 ilçeyi kovalamak zorunda kaldı. İYİ Parti’de Lütfü Türkkan, MHP’de Saffet Sancaklı yine 12’ye 1 pozisyondadır. HDP’de Ömer Faruk Gergeroğlu’da tek başına bu görevi üstlenir.
Kocaeli’nin yarısına yakın oy potansiyeline sahip Batı yakasının toplam 13 milletvekili bulunuyor, aşağından yukarıya, yukarıdan aşağıya doğru hesap yaptığımız zaman bölgemizden Meclise giden vekil sayısı sadece ve sadece 2’dir.
Cemil Yaman Ak Parti Tahsin Tarhan CHP.
Batı yakası yıllardan beri siyasette merkez ağırlıklı bir tavırla karşı karşıya kalması nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Artık bu bölgenin ayaklarının üzerinde durması Kocaeli’nin siyasi erkine karşı sesini yükseltmesi gerekir.
13 Milletvekili belirleyen her siyasi partinin ilk beş içerisine mutlaka bölgeden iki isim yazması gerekir. Bugün Gebze’ye il yapsanız nüfus ağırlığına göre 4-5 vekil çıkacaktır.
Siyasi partiler arasında hiçbir ayrım yapmadan yazıyorum. Gücünüzün mutlaka farkına varın. Siyasi dayatmaya karşı tavır alın. Aslında siz güçlüsünüz, bu gücünüzün farkına varın. Aksi taktirde Kocaeli merkez siyaseti kimi isterse o gelir. Ne kadar isterse o kadar verir!